Nowe przepisy Wioli
Duszona marchewka
Składniki:
- wrząca woda
- marchew starta na grubym oczku
- olej lub oliwa
- pieprz, najlepiej biały
- sos sojowy
- sól
- odrobina soku z cytryny lub octu w trakcie duszenia
- mąka ziemniaczana rozmieszana z zimna wodą
- zmiksowane daktyle
- cynamon
- ewentualnie tłuczony goździk
Dusić do miękkości.
Szpinak z pieczarkami
Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju wraz z
poszatkowaną cebulką, dodać pieprz lub chilli, sól, sos sojowy do smaku.
Lekko zmiksować szpinak, wrzucić do garnka, podlać wrzątkiem,
dodać oliwę lub olej, czosnek suszony lub ząbek świeżego, sól, sos sojowy,
odrobinę soku z cytryny, odparować, ale staramy się zachować kolor.
Pieczarki z patelni zmieszać ze szpinakiem z drugiego
naczynia, do podać tego ryż ugotowany w osolonej wodzie. Dodać do ryżu odrobinę
soku z cytryny albo octu ( kilka kropel), bardzo dużo kurkumy do smaku, olej, chilli,
odrobinę soli dla zachowania przemiany wody. Podajemy ryż z kurkumą wg przepisu
i zmieszaną resztę.
O grzybach słów kilka...
Placki ziemniaczane w wersji grzybowej
Zetrzyj ziemniaki na średnim oczku. Będą super, jak potrzesz
na różnych oczkach, ale większość na drobnym, tylko nie na tym mazistym, a na
tym, które daje malutkie wiórki.
Dodajesz jajko, kminek, cebulę posiekaną, pieprz, sól, usmażone
na tłuszczu plastry pieczarek, posypane pieprzem i posolone - czyli będą to
placki, których ciasto jest faszerowane pieczarkami. W sezonie można to zrobić
z kurkami.
Następnie dosypujesz trochę mąki pszennej (trochę! nie pół
kilograma), do tego kurkuma albo jakieś inne gorzkie ziółko, łyżeczka oleju do
ciasta - jeśli zetrzesz trochę ziemniaków na innej grubości, będą puszyste,
możesz dodać tymianek, jałowiec, zioła prowansalskie.
Możesz też po dodaniu soli dodać trochę rozpuszczonych droży.
Ciasto średnie, nie za rzadkie, nie za gęste, bo zrobisz kulę armatnią.
Możesz dodać przecier pomidorowy, do tego pomidor w
plasterki z cebulką, pieprzem, solą, oliwą - jako sałatka albo najprostsza ogórek kiszony, odrobina kurkumy i oleju.
Olej ma być gorący, ale uważaj, żeby pierwszych nie spalić -
nie zapomnij o szczypiorku do pomidora.
Tak zrobione w elemencie ziemi wzmacniają śledzionę, ale
zawsze dodatki dają dodatkową strużkę energii - więc nerki także się dożywiają.
Generalnie ziemia daje stabilizację, konsolidację, zdolność
odtwarzania zapamiętanych rzeczy, koncentrację na rzeczywistości i celu,
zdolność oddzielania ważnego od nieważnego.
Tutaj przez dodatek grzybów następuje wzmacnianie odwagi,
redukcja strachu, lęków - to jest woda - albo się boisz i trzęsiesz, albo jesteś
nieustraszony i mocny fizycznie. Woda dobra i mocna daje fizyczną siłę.
Grzyby odtruwają - to jest ich funkcja
To są mity, że nie mają składników odżywczych. Są one roślinnym
mięsem, mają bardzo dużo witaminy B2, więcej niż ziarna zbóż) oraz węglowodany
niejednokrotnie wartościowsze niż te ziarnach, a także: żelazo, wapń, potas,
fosfor, mangan, jod.
BOCZNIAKI SĄ BARDZO WARTOŚCIOWE - O CZYM LUDZIE NIE WIEDZĄ,
są silnie antykancerogenne, mają dużo fosforu i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz