Sznycle z kalafiora
- kalafior włożyć do
zimnej wody, ugotować do miękkości,
- wyrobić w misce - jeżeli ktoś używa - jajko, jeżeli nie,
to połączyć z pieprzem (biały też jest super), czosnkiem suszonym, gałką, kminkiem mielonym albo całym, dodać sól, trochę mąki pszennej (d), potem
kurkuma albo jałowiec (O), potem tarta bułka i jeśli wersja wege, to mąka
ziemniaczana
- formować, obtaczać w
tartej bułce – i na patelnię.
Do takich kotletów pasuje
sos koperkowy, szczypiorkowy, pomidorowy, chrzanowy, gulaszowy - robię z
cebuli, sosu sojowego i przypraw, jak do mięsa.
Takie sznycle są przepyszne
i świetnie smakują z kanapką i musztardą.
Można je doprawić
przyprawą grillową klasyczną lub ostrą tylko bez glutaminianu sodu - przyprawy
mogą być posolone, ale glutaminian jest piekielny.
Klopsiki z soczewicy i ryżu -
1:1
- ugotować najlepiej po
filiżance, soczewicę i ryż - do miękkości:
- soczewicę zgnieść,
zmieszać, doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem, białym pieprzem (albo chilli)
używaj wszelkich papryk zwłaszcza suszonych - na stawy), solą, dodaj trochę
maki pszennej albo kilka kropel cytryny, mąkę żytnią lub pszenną grubą do
panierowania, jak zbyt mało kleiste (nie powinno być, jeśli dobrze rozgotujesz
składniki), to dodaj mąkę ziemniaczaną. Usmaż, a do tego przyrządź aksamitny sos w składzie:
Sos aksamitny
- roztopiona ćwiartka
masła, mąka, biały pieprz, sól, woda, dodatek w "D" (drzewo) to
koperek, pietruszka, przecier - wychodzi pyszne - chrzan też jest dobry – (patrz,
czy chrzan jest konserwowany, bo kopią nas w zdrowie, chrzan nie potrzebuje
konserwantów), może być sos maślany, czyli masło, mąka, pieprz, sol, woda, może być sos holenderski,
ale wymaga ubijania i jest z jajkami, jak ktoś je, to może być beszamel.
Pasztet ze słonecznika
Świetny jest też
pasztet z namoczonego słonecznika, zmieszanego z uduszonymi papryką świeżą i
bakłażanem, dusisz, miksujesz, łączysz, doprawiasz: pieprz, czosnek, kminek,
może być ostra przyprawa typu grill, można dodać, jak ktoś lubi zioła
prowansalskie, sól, ewentualnie sos sojowy, trochę maki pszennej, potem trochę
mielonego jałowca, potem trochę oliwy lub oleju, tarta bułka, wyrabiamy do
konsystencji pasztetu i pieczemy - jeśli wersja bez jajek, to dodaj trochę mąki
ziemniaczanej.
Podajemy na gorąco z
sosem lub w formie pasztetu do kanapek na zimno.
Szybka mizeria
Starta rzodkiewka i
ogórek, pieprz, sól, majonez - lepsze od mizerii i świetne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz