Wspiera Cię Niebo i Ziemia.


Strona ta wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji swoich usług i funkcji zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz samodzielnie dostosować warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

czwartek, 21 marca 2013

Lecz się dietą... nowe przepisy Wioli.



Sznycle z kalafiora

- kalafior włożyć do zimnej wody, ugotować do miękkości,

- wyrobić w  misce - jeżeli ktoś używa - jajko, jeżeli nie, to połączyć z pieprzem (biały też jest super), czosnkiem suszonym,  gałką, kminkiem mielonym albo całym,  dodać sól, trochę mąki pszennej (d), potem kurkuma albo jałowiec (O), potem tarta bułka i jeśli wersja wege, to mąka ziemniaczana

- formować, obtaczać w tartej bułce – i na patelnię.

Do takich kotletów pasuje sos koperkowy, szczypiorkowy, pomidorowy, chrzanowy, gulaszowy - robię z cebuli, sosu sojowego i przypraw, jak do mięsa.

Takie sznycle są przepyszne i świetnie smakują z kanapką i musztardą.

Można je doprawić przyprawą grillową klasyczną lub ostrą tylko bez glutaminianu sodu - przyprawy mogą być posolone, ale glutaminian jest piekielny.

 

Klopsiki z soczewicy i ryżu - 1:1

- ugotować najlepiej po filiżance, soczewicę i ryż - do miękkości:
- soczewicę zgnieść, zmieszać, doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem, białym pieprzem (albo chilli) używaj wszelkich papryk zwłaszcza suszonych - na stawy), solą, dodaj trochę maki pszennej albo kilka kropel cytryny, mąkę żytnią lub pszenną grubą do panierowania, jak zbyt mało kleiste (nie powinno być, jeśli dobrze rozgotujesz składniki), to dodaj mąkę ziemniaczaną. Usmaż, a do tego przyrządź aksamitny sos w składzie:
Sos aksamitny
- roztopiona ćwiartka masła, mąka, biały pieprz, sól, woda, dodatek w "D" (drzewo) to koperek, pietruszka, przecier - wychodzi pyszne - chrzan też jest dobry – (patrz, czy chrzan jest konserwowany, bo kopią nas w zdrowie, chrzan nie potrzebuje konserwantów), może być sos maślany, czyli masło, mąka, pieprz, sol, woda, może być sos holenderski, ale wymaga ubijania i jest z jajkami, jak ktoś je, to może być beszamel.
Pasztet ze słonecznika
Świetny jest też pasztet z namoczonego słonecznika, zmieszanego z uduszonymi papryką świeżą i bakłażanem, dusisz, miksujesz, łączysz, doprawiasz: pieprz, czosnek, kminek, może być ostra przyprawa typu grill, można dodać, jak ktoś lubi zioła prowansalskie, sól, ewentualnie sos sojowy, trochę maki pszennej, potem trochę mielonego jałowca, potem trochę oliwy lub oleju, tarta bułka, wyrabiamy do konsystencji pasztetu i pieczemy - jeśli wersja bez jajek, to dodaj trochę mąki ziemniaczanej.
Podajemy na gorąco z sosem lub w formie pasztetu do kanapek na zimno. 

Szybka mizeria
Starta rzodkiewka i ogórek, pieprz, sól, majonez - lepsze od mizerii i świetne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz